Què entenem per tecnologia?

Vivim en un món on tot és tecnologia. O almenys això pensem quan mirem al nostre voltant i veiem tot d'artefactes que fan coses extraordinàries (l'ordinador, la tele, el mòbil...) però fins a quin punt sabem realment què és i què no és tecnologia?

El text escrit per Àlvar Álvarez i Roberto Méndez anomenat "CULTURA TECNOLÓGICA Y EDUCACIÓN" ens mostra una visió com a mínim més àmplia de la que, almenys jo, tenia fins ara. Al llarg de la història l'ésser humà ha intentat fer-se amo de la naturalesa i l'ha transformat constantment pensant que cada nova màquina milloraria la nostra vida. Això ha fet que s'obviï en moltes ocasions l'existència d'altres formes de tecnologia que inclouen els àmbits científic, tecnològic i social. Álvarez-Méndez fan servir les expressions enginyeria heterogènia o tecnologia en acció per referir-se justament a aquest coneixement global de la tecnologia i explicar que és important que s'eduqui a les persones dins d'aquest coneixement, i no en el que identifica la tecnologia només amb la part artefactual d'aquesta.

Per explicar quines són les diferents tecnologies existents, la divideixen en quatre sectors, que poden englobar molts tipus de tecnologies:

  • les tecnologies predominantment artefactuals són aquelles que tots identifiquem com a tecnologia i que he esmentat anteriorment. Són objectes, per tant són tangibles, que gaudeixen de certa independència de l'acció humana. Com podria ser un instrument, una bicicleta, un electrodomèstic, etc
  • les tecnologies predominantment simbòliques s'identifiquen amb símbols, icones, o altres representacions que substitueixen d'alguna manera la realitat. Un exemple en serien els senyals de trànsit o la moneda.
  • les tecnologies predominantment organitzatives a diferència de les altres no són tangibles ja que es tracta de les tecnologies relacionades amb les accions coordinades d'un grup, com poden ser els castellers, o una manifestació.
  • i per últim, les tecnologies predominantment biotecnològiques que són aquelles que incideixen sobre la vida biologica com són les vacunes, la fecundació in vitro, etc.

Per tant, en treiem la conclusió que la tecnologia va més enllà del que hem après fins ara. No podem quedar-nos amb la idea "primitiva" que tecnologia només és allò que té l'aparença de màquina i que s'activa si premem un botó. Tecnologia és molt més, i està molt relacionada amb la nostra vida tant social com educativa com quotidiana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

el text en audio