EDUCACIÓ 2.0

Cap a on anem amb l'educació que estan rebent els nens i les nenes que estan creixent envoltats de tecnologies? és una pregunta difícil de respondre, però sí que podem parlar del que estem vivint ara. Aquest afany de posar atefactes a les aules, sense que ningú recordi que allò més important no són els objectes, sinó la manera com els podem utilitzar per créixer com a persones autònomes, despertes i dinàmiques, i amb ganes de conèixer i saber el perquè de les coses.

En aquest sentit, la societat pel seu compte, avança a un ritme molt més ràpid que l'educació d'aquest país. Perquè recordem-ho! A les aules s'hi han posat ordinadors, però s'utilitzaran per a crear una xarxa de coneixement compartit? Vull pensar que sí. Que les aules informatitzades serviran perquè l'educació evolucioni de la mateixa manera que ho han fet les pàgines web (tot i que el símil no m'agradi gaire). I és que hem passat de les webs unidireccionals, on no es podia opinar, ni interaccionar, a les webs 2.0, molt més dinàmiques, participatives i col·laboratives.

I no és això una de les coses que faria millorar l'educació?

Que l'escola fos, igual que pot ser una wiki, un lloc on compartir coneixement, on construir una nova manera d'aprendre, on tots i cadascun dels individus hi tingui alguna cosa a aportar; creant, com he dit abans, una xarxa col·lectiva de coneixement. Evidentment guiada per l'educador o el mestre, que en un món ideal també sabria utilitzar i aprofitar aquests avenços per anar cap a una educació més completa i participativa.

(algun dia un món millor serà possible)



* LA IMATGE: no patiu que no em denunciaran...almenys no per aquesta imatge, que he extret de Flickr, amb llicència Creative Commons. L'autor és Phillie Casablanca, i el que surt a la imatge és la seva xarxa de Twitter.

2 comentaris:

  1. M'agrada aquest últim comentari.
    Demostrant que apliques en tot moment els coneixements apresos!!

    "(algun dia un món millor serà possible)"

    Espero que aquest dia arribi aviat!

    Júlia^^

    ResponElimina
  2. Mai un ordinador podrà substituir l'intercanvi oral de coneixement com a base de l'educació. És la base de la nostra civilització i el tarannà de la nostra societat, de totes, dees de la més avançada fins a la més aïllada a una illa del pacífic.
    El dia que les noves tecnologies supleixin les persones i l'intercanvi oral, aquell dia haurà mort l'educació. O bé, si més no, haurà mort la societat i la humanitat tal i com la coneixem.

    Una educació compartida és aquella on tots i totes aprenem a l'hora un dels altres, inclosos els mestres. És aquella on tots i totes tenim alguna cosa a dir i tots tenim unes preferències i unes demandes. És ser lliure de construir el teu propi aprenentatge al ritme que més s'adequiï a les teves capacitats i necessitats. Pensar que una nova tecnologia, pel simple fet de ser tecnologia moderna, ja ens portarà cap a aquest camí és un miratge de els grans multinacionals i empreses que lucren a costa de la nostra educació.

    ResponElimina

el text en audio